Asla kitap okumadan doğrudan doğruya internet çağına geçmiş bir toplumuz. İnsanlar ilk defa internet üzerinde bir şeyler okumaya başladı. Dolayısıyla, edebiyatı, romanı, şiiri ilk kez internette gördü insanlar. Ya da yanlış gördü diyelim.

Herhangi bir okur-yazarlık altyapısı olmadan yazılı birikime maruz kalınca da, neyin ne olduğunu bilemiyor tabii ki insanlar. Facebook’ta gördüğü pespaye bir şiir parçasını Nazım Hikmet, Can Yücel diye paylaşıyor.

Ya da sizce örneğin Mevlana

Suskunluğum asaletimdendir. Her lafa verecek cevabım var. Lakin, bir lafa bakarım laf mı diye, Bir de söyleyene bakarım adam mı diye.” şeklinde bir söz etmiş olabilir mi? (spoiler alert: tabii ki olamaz).

Okuduğunuz bir şiir müsveddesinin Nazım Hikmet, Can Yücel, ya da herhangi bir şaire ait olmadığını anlayabilmek için bu şairlerin bütün şiirlerini ezbere bilmeniz gerekmiyor. Hatta tarzlarını bilmenize dahi gerek yok.

O berbat metnin herhangi bir şair, yazar, ya da düşünüre ait olmadığını anlayabilmek için yeteri derecede kitap okumuş olmanız yeterli. Zaten bas bas bağırıyor o pespaye metin “ben herhangi bir şaire, yazara, ya da düşünüre ait olamam” diye. Ama bunu anlayacak kapasitenin tabi ki göçebe, sözlü kültürden yazılı kültüre internet sayesinde geçebilmiş bir halkta olması beklenemez.

Ek okumalar

Can Yücel resmi web sitesi, Can Yücel’e ait olmadığı halde onunmuş gibi internette paylaşılan şiirlerin güncel bir listesini tutuyor. En üstteki 3 madde mutlaka sizin de karşınıza çıkmıştır:

  1. Bağlanmayacaksın
  2. Kadın Dediğin
  3. Erkek Dediğin

Listede son baktığımda 43 tane şiir vardı.

Bağlantı: Can Yücel’e Ait Olmayan Şiirlerin Güncel Listesi

Latest posts by M. Özgür Nevres (see all)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.